Ben jij van plan om een nieuwe graafmachine aan te schaffen voor bouwprojecten, een terrein te effenen of misschien wel om vrachtwagens te laden? Natuurlijk wil je dat een graafmachine duurzaam is, een lange levensduur heeft, betrouwbaar en efficiënt is en gebruiksvriendelijk is. En ook zeer belangrijk is om een graafmachine te kopen voor een eerlijke prijs. Door een tweedehands graafmachine te kopen bespaar je al een hoop geld, maar maakt de aanschaf van een graafmachine misschien nog wel lastiger. In deze blog delen we tips waar je op kunt letten bij het aanschaffen van nieuwe graafmachines

 

Werkzaamheden

Ten eerste moet je duidelijk weten waarvoor je de graafmachine gaat gebruiken en voor welke tijdsduur. Als je een graafmachine nodig hebt voor een korte tijd kan het wenselijk zijn om de machine te leasen. En verder moet je weten welke middelen er beschikbaar zijn om de graafmachine te vervoeren: een vrachtwagen, bus of grote aanhanger? 

 

Motorvermogen en hydrauliekpomp 

Natuurlijk is het vermogen van de motor zeer belangrijk bij het aanschaffen van een graafmachine, maar daarnaast zijn ook andere dingen cruciaal. Let bijvoorbeeld op de samenwerking tussen de hydraulische pomp, hydraulische stuurventielen, dikte van de cilinders en de beweeglijkheid van de graafarm. Dit alles samen bepaald de kracht van de graafmachine. 

 

Gewichtsklasse

Er zijn oneindig veel graafmachines te vinden met verschillende gewichtsklassen. Een 2.5 ton wegende graafmachine is bijvoorbeeld erg populair onder de tuiniers. Deze variant mag ook nog vervoerd worden met een aanhanger en daarvoor heb je dus geen groot rijbewijs nodig. Machines zwaarder dan 15 ton hebben een enorme kracht en zijn geschikt voor zware grond klussen. 

 

Gebruiksvriendelijkheid 

De bestuurder moet zich aangenaam en comfortabel voelen in de cabine. Ook moeten zij veilig kunnen werken in de omgeving. Door wet en regelgeving voldoen graafmachines aan steeds hogere eisen en zijn de graafmachines op de markt bijna altijd voorzien van vele gemakken. Wanneer je een tweedehands graafmachine gaat kopen is het wel noodzakelijk om te letten op alle details zoals een gepositioneerde uitlaat en een veiligheids signaleringssysteem. 

 

Duurzaamheid 

Zoals eerder vermeld worden er steeds hogere eisen gesteld wat betreft wet- en regelgeving. Het is dan ook verstandig om een graafmachine te kopen die voldoet aan de recente milieu eisen. Zo voorkom je dat de graafmachine straks niet meer gebruikt kan worden en je dus weer een nieuwe moet aanschaffen. Voor graafmachines waarbij het motorvermogen onder de 19 kW ligt zijn er geen specifieke eisen voor vastgesteld. Om de schade aan het milieu te beperken zie je nu ook steeds vaker elektrische graafmachines op de markt.