Evening wear

De smoking. Niet meer weg te denken uit de mode-wereld EN natuurlijk talloze James Bond-films. Tijdloos, elegant en stijlvol. Wat herenmode betreft, waren smokings de aangewezen keus voor een chique avondje uit. Maar we zien steeds meer een trend in de modewereld die erop wijst dat ook vrouwen dikwijls gaan voor een smoking in een vrouwelijke uitvoering. Denk hierbij aan actrices zoals Emma Watson en Angelina Jolie.

Het lijkt erop dat de smoking voor vrouwen een van de recentere ontwikkelingen is op het gebied van emanciptatie met betrekking tot mode. Maar is dat wel zo? Absoluut niet. Want de gerenommeerde mode-ontwerper Yves Saint Laurent had al in 1966 ‘Le Smoking’ geïntroduceerd in zijn couture collectie. Hoewel de naam anders doet vermoeden was ‘Le Smoking’ een zwarte getailleerde tuxedo gedragen met een witte blouse met ruches.

Zowel mode-recensenten als het gewone publiek reageerden gemengd op dit revolutionaire concept. Het was immers nog nooit eerder voorgekomen dat een ontwerper de pantalon als alternatief voor de avondjurk introduceerde. Het feit dat het gewone publiek zich geen raad wist blijkt uit de handelswijze van een elitair restaurant in New York in die periode –  Le Côte Basque. Het restaurant weigerde toegang aan een dame die 'Le Smoking' droeg. De dame in kwestie reageerde op briljante wijze op deze weigering door dan maar haar pantalon uit te trekken en de bijbehorende blazer als een mini-jurk te dragen.

Yves Saint Laurent nam met de introductie van 'Le Smoking' het voortouw in handen bij de veranderende houding in de mode-industrie ten opzichte van de verschillen tussen mannen en vrouwen. Deze beweging was deels al in gang gezet in de jaren ’30 door Greta Garbo en Marlene Dietrich die wel eens typische mannelijke kleding combineerden met hakken.

Over Yves Saint Laurent

De man achter de mode-gigant Yves Saint Laurent is, zoals de naam al doet vermoeden, Yves Saint-Laurent – geboren in 1936 in Algerije als Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent. Hij richtte in 1961 het merk Yves Saint Laurent op. Saint-Laurent staat bekend als een van de meest vooraanstaande ontwerpers van de 20ste eeuw.

Het unieke en kenmerkende van zijn kijk op mode was dat hij ervoor wilde zorgen dat vrouwen er zowel comfortabel als elegant uitzagen in zijn creaties.

Saint-Laurent was als kind al bezig met ontwerpen. Hij maakte ingewikkelde papieren poppen en tegen de tijd dat hij een tiener was, ontwierp hij jurken voor zijn moeder en zijn twee jongere zusjes.

Op 17-jarige leeftijd verhuisde hij naar Parijs om te studeren aan de Chambre Syndicale de la Haute Couture. Op een bepaald moment werd hij voorgesteld aan Christian Dior en ‘the rest is history’.